IedersKunst Projecten

IedersKunst bedenkt kunstprojecten en voert ze uit. Soms spontaan, soms in opdracht van bedrijven en instellingen. Soms ook op verzoek van particulieren.

Veelal doe ik dit samen met collega-kunstenares en goede vriendin Lia Pieters. Door deze bijzondere samenwerking hebben al vele kunstwerken het levenslicht gezien.

Het samen bedenken en creëren van een kunstproject brengt ons grote vreugde en voldoening. Wil je het zelf ook eens ervaren en meewerken aan een kunstproject?  

Jongerenproject rotondes Amerongen

Met een groot aantal jongeren uit Amerongen hebben we kunstwerken gemaakt van mozaïek. De jongeren mochten drie rotondes in Amerongen gebruiken voor de kunstwerken. Veel Amerongers hadden servies verzameld en ingebracht, dat gebruikt kon worden voor het mozaïeken. Het ROC Veenendaal leverde zelfs een auto die door de studenten door de helft werd gesneden en vervolgens met mozaïek werd bekleed. Er kwamen paspoppen op de proppen en allerlei andere materialen, je kon het zo gek niet bedenken. Er werd een hele week geknipt, gehakt en geplakt en vervolgens werd alles gevoegd. Het plaatsen van de kunstwerken op de rotondes was ook nog een hele klus, maar wat was het een feest toen alles stond! Een prachtig resultaat van gezamenlijke noeste arbeid waar menig Ameronger het nog steeds over heeft. De kunstwerken waren ware pareltjes op de rotondes van Amerongen en voor bruidsparen een geliefd object om mee gefotografeerd te worden. 

Het project was onderdeel van de expositie “Herlevend Keramiek”.

Boomkunstwerk Regenboogschool

 

Dit kunstwerk was onderdeel van het project Herlevend Keramiek. De expositie Herlevend Keramiek was te zien op de rotondes in Amerongen, maar ook in de kasteeltuin van Kasteel Amerongen.

 

Samen met alle kinderen van de Regenboogschool maakten we een boom op ware grootte, waarvan de bladeren door de kinderen werden gemaakt. 

 

Kijk eens naar het resultaat, een prachtig kunstwerk toch?! Met plezier en trots kwamen de kinderen naar de expositie waar ze konden bekijken wat andere scholen en kunstenaars hadden gemaakt, maar natuurlijk ook naar hun eigen creaties. De meeste kinderen wisten nog precies te vertellen welk blad zij zelf hadden gemaakt.

Vuurvogel

Een project voor de lagere Vrije school ‘De Vuurvogel’ in Driebergen. De Vuurvogel staat op het voorplein. Samen met alle leerlingen, docenten en ouders hebben we dit prachtige kunstproject vormgegeven.
De stalen constructie is gemaakt door een smid. Nadat het staal gesmeden was en gepoedercoat konden we aan de gang om de romp en de kop te gaan kleien. De staartveren zijn gemaakt door alle
kinderen van de school. Nadat ze de veren hadden gemaakt werden deze geglazuurd en gebakken.

Door de docenten en ouders werd de vogel kleurrijk met glazuur beschilderd.
In de oven werden alle afzonderlijke stukken weer gebakken waarna alles op locatie in elkaar gezet moest worden. De prachtige staart werd gecreëerd door alle veren aan een stalen pin te rijgen. Met de hulp van
vele ouders is de vogel rechtop op het plein gezet.
Een kunstwerk vóór elkaar en mét elkaar gemaakt. Een zeer geslaagd project dat vandaag de dag nog steeds te bezichtigen is op het plein van de Vrije School de Vuurvogel in Driebergen.

Het project is uitgevoerd door IedersKunst Jessica Benjamins en Lia Pieters.

Soepset voor juf

De kinderen namen afscheid van school en van de juf. Om de juf in het zonnetje te zetten heeft de klas voor juf (die dol is op soep) allemaal soepkommen én een soepbowl gemaakt.

Welke juf krijgt nu zo’n pracht cadeau?!

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen heeft IedersKunst de opdracht gegeven om met kinderen van de Utrechtse Heuvelrug kunstwerken te maken met als thema ‘Vuurvogel’. Deze kunstwerken staan in de expositie Goet en Bloet in Kasteel Amerongen en zijn nog te bezichtigen tot juni 2023.
In het atelier zijn kinderen en jongeren aan de slag gegaan met klei om zo een vuurvogel te maken.

 

De leeftijd van de kinderen is zeer uiteenlopend, wat leuk is om te zien. Zo is het beeld van de vuurvogel bij jonge kinderen echt anders dan bij oudere kinderen. Bij jongere kinderen is de onschuld terug te vinden in de vuurvogel. Bij de oudere jeugd is ‘herrijzen’ te herkennen in de kunstwerken. Nadat het kunstwerk is afgebakken komt iedereen nogmaals naar het atelier om de werken te glazuren.

Na een feestelijke opening van de expositie Goet en Bloet maken de vuurvogelkunstwerken nog steeds deel uit van de expositie. Zo heeft het kasteel gezorgd dat ook de kinderen een aandeel kregen in deze bijzondere expositie.

Huis van keramiek

Het Poppenhuis is een onderdeel geweest van de expositie Herlevend Keramiek. Deze expositie was te zien op de rotondes te Amerongen en in de kasteeltuin van Kasteel Amerongen.

Nadat IedersKunst het poppenhuis van keramiek had gemaakt mochten de kinderen van de openbare school uit Amerongen aan de gang om alles in en om het huis te gaan kleien. Alle kinderen
konden erbij maken wat ze wilden. Dit zorgde voor allerlei creatieve ingevingen. Zo ontstond er een vijver met een zwaan, maar werd binnen in het huis ook alles aangekleed met meubels, kinderen en andere figuren.
Het eindresultaat was verbluffend: wat een leven in het huis van keramiek! De kinderen hebben zichzelf overtroffen en hebben hun kunstwerk met trots in de kasteeltuin bezichtigd.

Blotevoetenpad Stichtse Vrije School Zeist

Bij de Stichtse Vrije School is een blotevoetenpad gemaakt. De wens was om dit pad aan te kleden met kunst van leerlingen. Zo gezegd zo gedaan. Leerlingen mochten zich inschrijven om eraan mee te doen. Op een enkeling na wilden alle leerlingen aan de slag en aan het eind van de workshop waren ook de outsiders in de flow gekomen om toch ook nog een aandeel te leveren.

Van klei maakten de leerlingen allerlei dieren en fantasiewezens. Na het kleien konden ze hun kunstwerk nog beschilderen met engobe. Nadat ze waren afgebakken werden de kunstwerken op pinnen langs het pad geplaatst.

Wat een leuk speels project waarbij de fantasie zichtbaar aanwezig is in de kunstwerken!

Project Almata jeugdzorg

Voor de instelling Almata jeugdzorg in Huis ter Heide kregen we een opdracht om samen met de jongeren een kunstobject te maken. IedersKunst bedacht een kunstproject waarbij iedereen zijn eigenheid kon inzetten in het kunstwerk. Het gekke is dat als we aan de gang gaan om een kunstwerk te maken, alles altijd op het juiste moment komt. Zo ook dit prachtige stuk boom. We hadden het geluk een boomstam te kunnen kiezen die precies voldeed aan onze verwachtingen. In de stam hebben we nissen uitgehakt waar later de kunstwerken van de jongeren in werden gezet. De stam was enorm zwaar, dus het was een hele klus om hem te vervoeren naar Almata.  Dat lukte door het gevaarte  op een grote wagen te takelen en zo te vervoeren. Aangekomen bij Almata moest het gelijk op de juiste plek worden gezet. 

Met veel liefde en aandacht maakten de jongeren een kunstwerk van klei. Niet iedereen raakte meteen in de flow, maar na een tijdje was het oorverdovend stil en was iedereen lekker aan het creëren. Vervolgens beschilderden de jongeren de kunstwerken met engobe. Alle kunstwerken werden meegenomen en afgebakken.

Met veel plezier hebben we alle kunstwerken in de nissen geplaatst. De boom staat centraal voor het leven en voor de eigenheid van deze jongeren, die eraan is toegevoegd.

Wat een geweldig resultaat! En wat was het genieten om met deze jongeren te werken!

Andere projecten